Avrupa’nın ikinci Türkiye’nin ilk festivali Didim’de gerçekleşti

Türkiye’nin ilk vegan festivali olarak düzenlenen Didim Vegfest, tarihin ve turizm kenti olan, vegan dostu Didim’de gerçekleşti.

Bu yıl ilk kez düzenlenen ve Türkiye’de ilk olan Didim Vegan Festivali Didim Belediyesi, Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği (TVD), Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) ve Didim Turizm Altyapı Birliği’nin (DİTAB) organizasyonuyla tarihi Apollon Tapınağı çevresinde kurulan festival sokağında onbinlerce insanın katılımı ile gerçekleşti

Tapınak çevresi festival alanı için düzenlenirken festivalin açılışına Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Garnizon Komutanı Çetin Gülseven, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay,Gecmis dönemin Turizm bakanlarında ve TURAD Başkanı Bahattin Yücel, Didim’in fahri hemşehrisi ve Turizmci Hüseyin Baraner, CHP İlçe Başkanı Gökmen Karataş, Belediye Meclis Üyeleri, Oda başkanları, kamu kurum temsilcileri, Sivil toplum kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Dünya’da ikinci Türkiye’de ilki düzenlenen Didim Vegfest’in çok güzel başladığını ifade eden Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, “Biz burada sadece otları değil bir yaşamı ve felsefeyi tanıtmak istiyoruz. İnsana doğaya ve havyanda saygıdır veganlık.. Dünya bir bütündür ve onlarla paylaştığımız zaman çok daha mutlu yaşarız.”dedi.

Festivalin kendi ekonomisini de yarattığını dile getiren Başkan Atabay, “bu tip organizasyonlar kendi ekonomilerini kendileri yaratmalı. Biz bunu birincisinde başardık. Gelecek yıl buradaki hatalarımız ve eksikliklerimizi görüp üzerine koyarak devam edeceğiz.”dedi.

Festival ilk gününde Atölye, panel, alışveriş, eğlence ve spor etkinliklerinin yanı sıra, uzmanların katıldığı söyleşiler devam etti. Türkiye’nin ve dünyanın bir çok yerinden festivale gelen onbinler standları gezerek alışveriş yapma imkanı buldu.

Didim Vegan ve Vejetaryen Festivali aynı gün gece de alanda gerçekleştirilen konserle taçlandırıldı.Coşkulu bir kalabalığın katıldığı konserde ünlü şarkıcı Zeynep Casalini ortalığı kasıp kavurdu. Didimli yerel gurupların Casalini öncesi verdiği konserlerde Didimlilerden büyük beğeni aldı. Yaklaşık 2 saat sahnede kalan  Zeynep Casalini kendisinin de Vegan olduğunu belirtti ve festivale sahip çıkılmasını ve doğaya ve hayvanlara saygılı bir yaşam istediğini belirtti.

Konserin sonunda Didim Belediye Başkanı A.Deniz Atabay, Sanatçı Zeynep Casalini’ye Didim Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkileri Fidanlığında üretilen nane biberiye kantaron gibi bitkilerinde içerisinde yer aldığı bir buket çiçek verip Didimliler adına teşekkür etti.

Festivalin ikinci gününde Tavşan burnu Tabiat parkında Vegan ürünlerin tüketildiği kahvaltı gerçekleşti. Misafirlerin katılımı ile gerçekleşen kahvaltıda doğa ile iç içe yaşayabilme önemli olduğu açıklandı  ve Yoga atölyesi ile katılımcılara yoga yaptırıldı.

Değişik illerden festivali görmek adına alana akın eden kafileler standları gezerek alışveriş yaptı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’de Didim Belediye Başkanı A.Deniz Atabay ile birlikte standları gezdi.

Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay,

Kanal D Sabah Haberlerinden Emin Çapa’ya,Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği ve Belediye Meclis üyemiz Sevinç Karataş'a, Fahri hemşehrimiz Hüseyin Baraner'e, İTÜ Maden Fakültesinden Prof.Dr Orhan Kural’a, Sağlıklı yaşam danışmanı Gül Kaynak'a, Kalp ve İç Hastalıkları uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu, Beslenme uzmanı Kevser Başkara'ya, Uzman piskolog Öykü Büyükdere'ye, Gazeteci Yazar Zülal Kalkandere'ye, Gastroenterelog Dr. Mutse Banzrdach'a Ozon Terapi uzmanı Dr. Nilgün Eröztürk’e katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi

Festival kapsamında Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezinde gerçekleşen oynandığı her kentte büyük beğeni toplayan "Küçük Bir Mucize" isimli tiyatro oyunu Didimliler tarafından ilgi ile izlendi. Tiyatro sonunda Belediye Meclis Üyemiz ve Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Sevinç Karataş, oyunculara çiçek takdim etti.