HATİCE GENÇAY
Belediye Başkanı
Melahat ve İbrahim Totik’in ikinci çocuğu olarak Ağustos 1968 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinin İmirhan köyünde dünyaya geldim. Ailemiz 1969 yılında Ankara’ya Mamak Tuzluçayır Mahallesi’ne taşındı. Ev hanımı bir anne ve işçi bir babanın üç çocuğundan ikincisiyim. Anne tarafından Türk siyasetçi Rüştiye mezunu Kafkas Cumhuriyeti kurucusu ve Hariciye Nazırı, Erzurum Kongresi Üyesi, Kars İttihad-ı İslam Cemiyeti Üyesi, TBMM I. Dönem Kars Milletvekili Fahrettin Erdoğan’ın torunuyum. İlköğrenimimi Ankara Süleyman Nazif İlkokulu’nda, orta öğrenimimi Tuzluçayır Lisesi orta kısmında tamamladım ve liseyi Ankara Ticaret Lisesi’nde bitirdim. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. 1991 yılında Garip Gençay ile evlendim. 1993 yılında Ankara’da biricik kızım Melis dünyaya geldi. Aynı dönemde Türkiye Ruh Sağlığı Tedavi Vakfı Muhasebe Müdürlüğü’nde görev yaptım. Haziran 1993’te Didim’e taşındım. Burada SMMM olarak çalışmaya başladım ve halen mesleğime devam etmekteyim.
Aşağıda belirtildiği üzere çeşitli STK'ların, odaların ve derneklerin kuruculuğunu, başkanlığını ve yönetim kurulu üyeliğini yaptım: Didim Atatürk İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği başkanlığı, Didim Okul Aile Birlikleri Platformu Kurucu Başkanlığı, 1998-1999 Aydın SMMM Oda Temsilciliği, Didim Rotary Kulübü Kurucu üyeliği, Didim Rotary Kulübü 2002-2003 dönemi ilk kadın Başkanı, Didim Jandarma Derneği yöneticiliği, Didim Kadın Hakları Koruma Derneği kuruculuğu, Türk Anneleri Derneği Didim kurucu üyeliği, Akköy Edebiyat Dergisi’nin 16 yıl boyunca Yazı İşleri Müdürlüğü, Akköy Kültür Edebiyat Derneği Yöneticiliği, Didim Cem Evi Kurucu Üyeliği, Didim Cem Evi Yöneticiliği, Akbük Hacı Bektaşi Veli Vakfı Kurucu Üyeliği, Akbük Hacı Bektaşi Veli Vakfı Yöneticiliği, Didim Sivas Kültür Derneği Kurucusu ve Yöneticiliği (halen), Ege Bölgesi Sivas Dernekleri Federasyonu Kurucu ve yöneticiliği, Aydın Sivas Dernekleri Federasyonu Kurucusu ve yöneticiliği (halen), Didim Yelken ve Yatçılık Kulübü Kurucusu ve Yöneticiliği, Didim Kadın Girişim ve Üretim ve İşletme Kooperatifi Kurucusu ve Yöneticiliği, Hisar Yapı Kooperatifler Birliği Kurucusu, ADD Didim Kurucu Üyeliği, Adnan Menderes Üniversitesi Üniversite Geliştirme Derneği Didim Yerleşkesi Yöneticiliği, Balat-Milet Kamp ve Karavan Kültür Turizm Kalkınma Derneği Kurucusu ve Yöneticiliği, 2014-2019 Didim Belediye Meclis Üyeliği.
Didim Belediye Meclis üyesi olduğum dönemde Didim Belediye Başkan Vekilliği, Bütçe Komisyon Başkanlığı, Denetim Komisyon Başkanlığı, DİBEL A.Ş.’nin kuruculuğunu yaptım. Mavişehir Pazar yerinin yıllarca çözülemeyen sorunu olan düzenleme ve yerleşim sorununu çözmek adına yetkilendirildim ve sorunun çözülmesiyle görevimi tamamladım. Didim için Belediye Meclis Üyeliğim öncesi ve sonrasında partim adına verilen görevleri memnuniyetle yerine getirdim.
BaşkanGörev ve Yetkileri
Belediye başkanının görev ve yetkileri, 13 Temmuz 2005 tarihinde 25874 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 38. maddesi ile belirlenmiştir.
Buna göre, belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre seçilir.
Belediye başkanı, görevinin devamı süresince siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor kulüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz.
Belediye başkanının görev ve yetkileri ise şunlardır:
- Belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.
- Belediyeyi stratejik plâna uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini hazırlamak ve uygulamak, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.
- Belediyeyi devlet dairelerinde ve törenlerde, davacı veya davalı olarak da yargı yerlerinde temsil etmek veya vekil tayin etmek.
- Meclise ve encümene başkanlık etmek.
- Belediyenin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etmek.
- Belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmek.
- Yetkili organların kararını almak şartıyla sözleşme yapmak.
- Meclis ve encümen kararlarını uygulamak.
- Bütçeyi uygulamak, bütçede meclis ve encümenin yetkisi dışındaki aktarmalara onay vermek.
- Belediye personelini atamak.
- Belediye ve bağlı kuruluşları ile işletmelerini denetlemek.
- Şartsız bağışları kabul etmek.
- Belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak.
- Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, özürlülere yönelik hizmetleri yürütmek ve özürlüler merkezini oluşturmak.
- Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak.
- Kanunlarla belediyeye verilen ve belediye meclisi veya belediye encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.