Nikah İşlemleri
Nikah İşlemleri
T.C. DİDİM BELEDİYESİ EVLENDİRME İŞLEMLERİ İÇİN İSTENEN BELGELER
1-Resimli Sağlık Raporu (Evlenmeye Mahsus); Aile Hekimliğinden (Sağlık Ocağı) evlenecek çiftlerin müracaatı ile alınmaktadır. Sağlık raporu alınması en erken 5-7 gün sürdüğünden rapor alınmadan nikah randevusu verilmez.
*Resimlerin üzeri de mutlaka kaşeli imzalı olacak, tarih ve protokol no yazılacaktır.
2- Nüfüs cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya Geçici Kimlik Belgesi müracaat sırasında ibraz edilmesi zorunludur. TC No’lu, fotoğraflı ve son hali gösterir olacaktır. (Kanun gereği Ehliyet, özel kimlik, yıpranmış ve 10 yılı geçen Nüfus Cüzdanları kabul edilmez.)
3- 4’er adet vesikalık fotoğraf. Fotoğraflar; renkli, ön cepheden, baş açık, inkilap ilkelerine uygun şekilde, sivil giysilerle ve son 6 ay içinde çekilmiş olacaktır. Kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü fotoğrafları da kabul edilir.
4- Evlenecek Çiftlerin birlikte müracaatları zorunludur.
5- Nikah ücreti beyan alındıktan sonra verilecek sicil numarası ile Belediyemiz veznesine peşin olarak yatırılacaktır.
6- Kızlık soyadını kullanmak isteyen bayanlar başvuru anında memurluğumuza bilgi verecek dilekçe doldurarak imzalayacaktır. Nikah günü dilekçeleri kabul edilmez.
7- Nikah başvuruları Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri 08.30-12.00 ve 13.30- 17.00 saatleri arasında alınmaktadır.
8- Nikahlar Perşembe ve Cuma günleri Belediyemiz Evlendirme memurluğunda (Belediye Düğün Salonu yanı) kıyılmaktadır. Perşembe ve Cuma günleri Nikah müracaatı alınmaz.
9- Nikahlar mesai saatleri içinde kıyılılır. (Evlendirme Yönetmeliği 45.Madde). Nikah memurunun hafta sonunda ve mesai saatleri dışında nikah kıyma zorunluluğu yoktur.
10- Müracaat üzerinden 24 saat geçmeden nikah kıyılamaz.
11- Boşanma süresi 10 ayı (300 günü) geçmemiş bayanlar Asliye Hukuk Mahkemesi’nden “iddet müddetinin kaldırılması” kararını getirmeden evlenemezler.(Ayrıca bu kararın Nüfus kayıtlarına işletilmiş olması ve Evlenme Ehliyet Belgesinin Nüfus Müdürlüğünden alınması gerekmektedir.)
12- Boşanmış kişiler aynı kişiyle evlense bile bütün işlemleri yeniden yaptıracaklardır.
13- Evlenecek kişilerin 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. 17 yaşını doldurmuş kadın ve erkek anne-baba rızası ile evlenebilir.(Bu durumda anne-babanın müracaat anında kimlikleri ile beraber nikah memurluğunda hazır bulunmaları gerekmektedir.) 16 yaşını doldurmuş kadın-erkek ise sadece mahkeme kararı ile evlenebilir.
İRTİBAT TEL: 0 (256) 811 19 00
Adres: Yeni Mah. Kültür Parkı İçi
Belediye Düğün Salonu
DİDİM BELEDİYESİ YABANCI EVLİLİKLER İÇİN İSTENEN BELGELER
1-Evlenme Ehliyet Belgesi -- Bekarlık Belgesi (Kişinin “bekar, evlenmesinde sakınca olmadığı” ifadelerinin yer aldığı ve medeni durumunu gösteren belge) veya Medeni Hale İlişkin Yeminli İfade/Onayı, bu belgeler APOSTİLLİ ve noter onaylı Türkçe tercümeli olacaktır.
2-Doğum Belgesi (Kişinin Adı, Soyadı, Doğum yeri, Doğum tarihi, anne, baba adını gösteren belge) Noter onaylı tercümeli ve APOSTİLLİ olacaktır.
3- Pasaport aslı ve Noter onaylı tercümesi.
4- Resimli Sağlık Raporu (Evlenmeye Mahsus). Aile Hekimlerinden müracaatla alınmaktadır. (Sağlık raporu alınması en erken 7 gün sürmektedir.)
5- 4’er adet vesikalık fotoğraf.
6-Milletler Arası Ahlavi Şahsiye Komisyonunca hazırlanarak uygulamaya konulan sözleşme gereği, belirli bir formüle sahip Çok dilde düzenlenmiş olan Evlenme Ehliyet Belgeleri ve Doğum Belgelerinde Apostil şartı aranmaz. Doğrudan kabul edilir.(Almanya, Avusturya, Hollanda, İtalya, İsviçre)
7-La Haye Devletler Özel Hukuk Konferansınca hazırlanan; “Yabancı Resmi Belgelerin Tastiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi”ne taraf Devlet yetkili makamlarınca düzenlenmiş Evlenme Ehliyet Belgeleri (Bekarlık Belgeleri) ve Doğum Belgeleri üzerinde veya belgeye ek mutlaka “APOSTİLLE” tastik şerhi olacaktır. “APOSTİLLE” şerhli olan bu belgelerin aslı ve noter onaylı Türkçe tercümeleri beraber kabul edilerek işleme alınacaktır.
8-“APOSTİLLE” tastik uygulaması olmayan ülkelerin yerel makamlarından alınan APOSTİLSİZ Evlenme Ehliyet Belgeleri ve Doğum Belgeleri noter onaylı Türkçe tercümeleriyle beraber o ülkede bulunan Türk Konsolosluğunca onaylı olacak veya Türkiye’de ki o ülke konsolosluğuna (noter onaylı tercümeleriyle beraber) onaylatılıp sonra Dış İşleri Bakanlığımızca tasdiklendikten sonra işleme alınacaktır.
9-Türkiye’deki Konsolosluklardan temin edilecek Evlenme Ehliyet Belgeleri ve Doğum Belgeleri; Konsolosluk Ankara’da ise Dış İşleri Bakanlığına, başka ilde ise alındığı ilin Valilik veya Kaymakamlık Hukuk İşleri Müdürlüğüne Onaylatılacaktır.
10- Türkçe bilmeyen müracaatçıların nikahı, yeminli tercüman huzurunda yapılacaktır.
İRTİBAT TEL: 0 (256) 811 1900